MEDIA


Bezoek uit Schotland aan graf van Peter Moran

Zaterdag 27 april verwelkomden leden van de Stichting Adoptiegraven Nederweert Bill Moran en zijn zoon Andy uit Leith Edinburgh in Schotland. Zij bezochten het graf van Peter Moran, de oom van Bill. Het optreden van bagpiper Jeanine Stassen van Pipers Society Castle d’Aldenghoor zorgde tijdens de ceremonie voor de indrukwekkende muzikale omlijsting.

Lees meer »

Moira Martin uit Denny Schotland bezoekt Nederweert

Afgelopen zondag 21 april ontvingen leden van de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery Moira Martin uit Denny Schotland. Zij bezocht het graf van Alexander Martin, de neef van haar echtgenoot Ernest, op de Britse Militaire Begraafplaats in Nederweert.

Lees meer »

Schoolherdenking bij monument gesneuvelde Britse militair

Bij het monument van Eric Harden in Brachterbeek vond vrijdagmiddag 26 januari een schoolherdenking plaats. Ontvangstcomité Bevrijders Maasbracht-Linne organiseerde de herdenking in samenwerking met basisschool de Toermalijn. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de Britse militair Eric Harden die op 23 januari 1945 sneuvelde in Brachterbeek.

Lees meer »

Herdenking 11 November 2023

De herdenking werd geleid door de voorzitter van de stichting, dhr. Marcus Vankan. De organisatie was in handen van Stichting Adoptiegraven Nederweert in samenwerking met de gemeente Nederweert. Doedelzakspelers van D’Aldenghoor openden de ceremonie gevolgd door de banier van het RBL Holland Branch en de Banierwacht Wapenbroeders Ospel. Harmonie St Joseph Nederweert verzorgde enkele muziekstukken en ook zangvereniging Bel Canto zong enkele liederen.

Lees meer »

Leerlingen ROC Roermond bezoeken Britse begraafplaats in Nederweert

Donderdag 15 juni brachten de leerlingen van het ROC Roermond een bezoek aan de Britse begraafplaats in Nederweert. In de week voor Veteranendag marcheren MBO studenten met hun instructeurs van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) voor onze helden. Een mars die in de omgeving van het eigen Regionale Opleiding Centrum wordt gelopen.

Lees meer »

ANZAC Day bij Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery

In het bijzijn van de adoptanten, leden van de onderzoeksgroep en vier bestuursleden, namelijk fotograaf Paul Batenburg, ceremoniemeester Marcus Vankan en bestuursleden Jermain Nicolls en Peter Schreuders, die allen een poppy krans hebben gelegd bij het kruis van offer, vond een bescheiden herdenkingsdienst plaats. Vervolgens zijn de zeven relevante graven bezocht, waarbij de hoop werd uitgesproken dat de gesneuvelde militairen mogen rusten in vrede.

Lees meer »

Herdenking Britse begraafplaats Nederweert 2022

Onder een mooie herfstzon werd zaterdag 12 november de jaarlijkse traditionele herdenking gehouden. Deze vindt altijd plaats op de zaterdag het dichtstbij van 11 november, Remembrance Day in het Verenigde Koninkrijk en in de landen van het Gemenebest.

Lees meer »

Bezoek uit Essex in Nederweert

Op zondagmiddag 9 oktober om 13.30 uur ontvingen leden van de Stichting Adoptiegraven Nederweert John Gowlett en zijn vrouw Kathy op de Britse begraafplaats in Nederweert. De vader van John, was John Thomas Gowlett uit het Engelse Essex en soldaat bij de 1/5th Queens Royal Regiment. Hij behoorde tot de bevrijders van Susteren in januari 1945 waar hij op de 23ste zou sneuvelen bij Montfort en begraven op een tijdelijke militaire begraafplaats in Dieteren.

Lees meer »

Gezichten van Nederweert

De onderzoekers van de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery hebben vanaf de oprichting in februari 2020 intens onderzoek gedaan naar de achtergrond van deze soldaten en inmiddels 150 foto’s gevonden.

Lees meer »

Kranslegging Anzac Day Britse begraafplaats Nederweert

Anzac Day is in Australië en Nieuw-Zeeland de jaarlijkse officiële gedenkdag voor alle inwoners die aan oorlogen, conflicten en vredesmissies hebben deelgenomen. De gedenkdag vindt elk jaar op 25 april plaats. Op onze Britse begraafsplaats te Nederweert rusten de volgende zeven militairen van Anzac die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog:

Lees meer »

Zoektocht om Britse bevrijder een gezicht te geven

In februari 2020 ging de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery van start met het vernieuwen en digitaliseren van het oude adoptanten register. Met toestemming van de Commonwealth War Graves Commission is het streven om alle graven te voorzien van een adoptant. Een van die adoptanten is Floris Hendrix (29 jaar) . Over de zoektocht naar ‘zijn’ Britse bevrijder publiceerde de Sunderland Echo in Engeland een artikel op zaterdag 6 februari 2021.

Lees meer »

Adoptieproject Britse begraafplaats succesvol afgerond

NEDERWEERT - Halverwege februari 2020 ging de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery van start. Met toestemming van de Britse Commonwealth War Graves Commission was het streven om alle graven in de toekomst te voorzien van een adoptant. Het oude adoptieregister werd langzaam maar zeker vervangen door een digitaal register.Alle 363 graven geadopteerdEen jaar later kunnen we nu met trots melden dat alle 363 graven geadopteerd zijn. De laatste beschikbare graven zijn gereserveerd voor de basisscholen in Nederweert. In de loop van het jaar zal hier verder aandacht aan besteed worden. Vanwege de Covid-19 perikelen is dit even uitgesteld.Behalve veel aanvragen uit de gemeente Nederweert kwamen er ook veel aanmeldingen binnen, zowel nationaal als internationaal. Inmiddels kunnen we melden dat wij adoptanten hebben in Canada, het Verenigde Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, België en Brazilië.Ondanks dat alle graven nu geadopteerd zijn kunnen geïnteresseerden zich nog steeds aanmelden. Onze stichting stelt een wachtlijst op. Mocht er in de toekomst een adoptant afstand doen van zijn of haar graf, om welke reden dan ook, dan kan dit overgenomen worden.

Lees meer »

Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery van start

Na maanden van voorbereidingen zijn wij er trots op te kunnen mededelen dat het nieuwe adoptiegraven register het oude register zal vervangen. Met toestemming van de Commonwealth War Graves Commission is het streven om alle graven in de toekomst te voorzien van een adoptant.Vernieuwing oude adoptieregisterNieuw initiatief Dit nieuwe initiatief is een eerbetoon aan hen die de moed hadden om te strijden voor de vrijheid en rechten van hun medemens. De vrijheid en rechten waar onze samenleving heden ten dage soms nonchalant mee om gaat.Vernieuwing oude adoptieregister Heeft u in het verleden al een of meerdere graven geadopteerd ? Stuur ons dan a.u.b een bericht via adoptiegravennederweert@gmail.com Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Lees meer »

Herdenking voor Henry Eric Harden in Nederweert

Donderdagmiddag is Henry Eric Harden herdacht op de Brits Militaire Begraafplaats in Nederweert. De militair sneuvelde 75 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er waren ongeveer 50 militairen van de Navo basis in Brunssum aanwezig om Henry Eric Harden te herdenken. Er werd gebeden (reading from romans 8: 31-39) en ‘The last post‘ werd geblazen. Daarna werden kransen gelegd op het graf van de soldaat Harden.

Lees meer »

Eerste Lichtjes op oorlogsgraven Nederweert

Op kerstavond (24 december 2016) worden voor de allereerste keer op het Nederweert War Cemetery in Nederweert kaarsjes aangestoken. Met het branden van deze kaarsjes herdenken we de mannen die ruim zeventig jaar geleden hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. De burgemeester zal om 19.00 uur na een plechtig woordje het eerste kaarsje aansteken. Waarna de initiatiefnemers de overige 361 graven doen verlichten. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn of zelf een handje te helpen.

Lees meer »

Bikers met een goed hart

Woensdagavond klonk het sonore geluid van een zevental Harley Davidson motoren bij het Engels kerkhof in Nederweert. Het opvallende zevental gehuld in bikerjacks zijn bezig met een opmerkelijke missie met als doel om alle militaire begraafplaatsen in West-Europa te bezoeken.

Lees meer »