MEDIA


ANZAC Day bij Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery ANZAC Day bij Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery 2023

In het bijzijn van de adoptanten, leden van de onderzoeksgroep en vier bestuursleden, namelijk fotograaf Paul Batenburg, ceremoniemeester Marcus Vankan en bestuursleden Jermain Nicolls en Peter Schreuders, die allen een poppy krans hebben gelegd bij het kruis van offer, vond een bescheiden herdenkingsdienst plaats. Vervolgens zijn de zeven relevante graven bezocht, waarbij de hoop werd uitgesproken dat de gesneuvelde militairen mogen rusten in vrede.

Lees meer »

Herdenking Britse begraafplaats Nederweert 2022

Onder een mooie herfstzon werd zaterdag 12 november de jaarlijkse traditionele herdenking gehouden. Deze vindt altijd plaats op de zaterdag het dichtstbij van 11 november, Remembrance Day in het Verenigde Koninkrijk en in de landen van het Gemenebest.

Lees meer »

Bezoek uit Essex in Nederweert

Op zondagmiddag 9 oktober om 13.30 uur ontvingen leden van de Stichting Adoptiegraven Nederweert John Gowlett en zijn vrouw Kathy op de Britse begraafplaats in Nederweert. De vader van John, was John Thomas Gowlett uit het Engelse Essex en soldaat bij de 1/5th Queens Royal Regiment. Hij behoorde tot de bevrijders van Susteren in januari 1945 waar hij op de 23ste zou sneuvelen bij Montfort en begraven op een tijdelijke militaire begraafplaats in Dieteren.

Lees meer »

Gezichten van Nederweert

De onderzoekers van de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery hebben vanaf de oprichting in februari 2020 intens onderzoek gedaan naar de achtergrond van deze soldaten en inmiddels 150 foto’s gevonden.

Lees meer »

Kranslegging Anzac Day Britse begraafplaats Nederweert

Anzac Day is in Australië en Nieuw-Zeeland de jaarlijkse officiële gedenkdag voor alle inwoners die aan oorlogen, conflicten en vredesmissies hebben deelgenomen. De gedenkdag vindt elk jaar op 25 april plaats. Op onze Britse begraafsplaats te Nederweert rusten de volgende zeven militairen van Anzac die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog:

Lees meer »

Zoektocht om Britse bevrijder een gezicht te geven

In februari 2020 ging de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery van start met het vernieuwen en digitaliseren van het oude adoptanten register. Met toestemming van de Commonwealth War Graves Commission is het streven om alle graven te voorzien van een adoptant. Een van die adoptanten is Floris Hendrix (29 jaar) . Over de zoektocht naar ‘zijn’ Britse bevrijder publiceerde de Sunderland Echo in Engeland een artikel op zaterdag 6 februari 2021.

Lees meer »

Adoptieproject Britse begraafplaats succesvol afgerond

NEDERWEERT - Halverwege februari 2020 ging de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery van start. Met toestemming van de Britse Commonwealth War Graves Commission was het streven om alle graven in de toekomst te voorzien van een adoptant. Het oude adoptieregister werd langzaam maar zeker vervangen door een digitaal register.Alle 363 graven geadopteerdEen jaar later kunnen we nu met trots melden dat alle 363 graven geadopteerd zijn. De laatste beschikbare graven zijn gereserveerd voor de basisscholen in Nederweert. In de loop van het jaar zal hier verder aandacht aan besteed worden. Vanwege de Covid-19 perikelen is dit even uitgesteld.Behalve veel aanvragen uit de gemeente Nederweert kwamen er ook veel aanmeldingen binnen, zowel nationaal als internationaal. Inmiddels kunnen we melden dat wij adoptanten hebben in Canada, het Verenigde Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, België en Brazilië.Ondanks dat alle graven nu geadopteerd zijn kunnen geïnteresseerden zich nog steeds aanmelden. Onze stichting stelt een wachtlijst op. Mocht er in de toekomst een adoptant afstand doen van zijn of haar graf, om welke reden dan ook, dan kan dit overgenomen worden.

Lees meer »