MEDIA


Gezichten van Nederweert

De onderzoekers van de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery hebben vanaf de oprichting in februari 2020 intens onderzoek gedaan naar de achtergrond van deze soldaten en inmiddels 150 foto’s gevonden.

Lees meer »

Kranslegging Anzac Day Britse begraafplaats Nederweert

Anzac Day is in Australië en Nieuw-Zeeland de jaarlijkse officiële gedenkdag voor alle inwoners die aan oorlogen, conflicten en vredesmissies hebben deelgenomen. De gedenkdag vindt elk jaar op 25 april plaats. Op onze Britse begraafsplaats te Nederweert rusten de volgende zeven militairen van Anzac die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog:

Lees meer »

Zoektocht om Britse bevrijder een gezicht te geven

In februari 2020 ging de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery van start met het vernieuwen en digitaliseren van het oude adoptanten register. Met toestemming van de Commonwealth War Graves Commission is het streven om alle graven te voorzien van een adoptant. Een van die adoptanten is Floris Hendrix (29 jaar) . Over de zoektocht naar ‘zijn’ Britse bevrijder publiceerde de Sunderland Echo in Engeland een artikel op zaterdag 6 februari 2021.

Lees meer »

Adoptieproject Britse begraafplaats succesvol afgerond

NEDERWEERT - Halverwege februari 2020 ging de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery van start. Met toestemming van de Britse Commonwealth War Graves Commission was het streven om alle graven in de toekomst te voorzien van een adoptant. Het oude adoptieregister werd langzaam maar zeker vervangen door een digitaal register.Alle 363 graven geadopteerdEen jaar later kunnen we nu met trots melden dat alle 363 graven geadopteerd zijn. De laatste beschikbare graven zijn gereserveerd voor de basisscholen in Nederweert. In de loop van het jaar zal hier verder aandacht aan besteed worden. Vanwege de Covid-19 perikelen is dit even uitgesteld.Behalve veel aanvragen uit de gemeente Nederweert kwamen er ook veel aanmeldingen binnen, zowel nationaal als internationaal. Inmiddels kunnen we melden dat wij adoptanten hebben in Canada, het Verenigde Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, België en Brazilië.Ondanks dat alle graven nu geadopteerd zijn kunnen geïnteresseerden zich nog steeds aanmelden. Onze stichting stelt een wachtlijst op. Mocht er in de toekomst een adoptant afstand doen van zijn of haar graf, om welke reden dan ook, dan kan dit overgenomen worden.

Lees meer »

Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery van start

Na maanden van voorbereidingen zijn wij er trots op te kunnen mededelen dat het nieuwe adoptiegraven register het oude register zal vervangen. Met toestemming van de Commonwealth War Graves Commission is het streven om alle graven in de toekomst te voorzien van een adoptant.Vernieuwing oude adoptieregisterNieuw initiatief Dit nieuwe initiatief is een eerbetoon aan hen die de moed hadden om te strijden voor de vrijheid en rechten van hun medemens. De vrijheid en rechten waar onze samenleving heden ten dage soms nonchalant mee om gaat.Vernieuwing oude adoptieregister Heeft u in het verleden al een of meerdere graven geadopteerd ? Stuur ons dan a.u.b een bericht via adoptiegravennederweert@gmail.com Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Lees meer »

Eerste Lichtjes op oorlogsgraven Nederweert

Op kerstavond (24 december 2016) worden voor de allereerste keer op het Nederweert War Cemetery in Nederweert kaarsjes aangestoken. Met het branden van deze kaarsjes herdenken we de mannen die ruim zeventig jaar geleden hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. De burgemeester zal om 19.00 uur na een plechtig woordje het eerste kaarsje aansteken. Waarna de initiatiefnemers de overige 361 graven doen verlichten. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn of zelf een handje te helpen.

Lees meer »