Emotioneel bezoek aan Brits graf in Nederweert

Gepubliceerd op 16 april 2022 om 10:00


Zaterdagmorgen 16 april 2022 om 10.00 uur arriveerden speciale gasten van de Stichting Adoptiegraven Nederweert op de Britse begraafplaats aan de Mgr. Kreijelmansstraat in Nederweert. Na intensief onderzoek wist Josephine Korsten – Beelen van de stichting familieleden te achterhalen van Claude Mosley. Hij kwam uit Nottinghamshire en maakte onderdeel uit van de Royal Marines No. 45 R.M. Commando en sneuvelde in Heel op 28 januari 1945 op 22-jarige leeftijd.


National Army Museum

45 Royal Mairnes Commando voor heen 5th Battalion Royal Marines:

Na hervorming en hertiteling, ging de gehele eenheid over naar de commandorol, waarbij de  individuele vrijwilligers en selectieproces van de kandidaten  werd omzeild. Het personeel volgde en voltooide de basisopleiding voor commando's in Achnacarry, Schotland. Als onderdeel van de 1st Special Service Brigade nam de eenheid deel aan Operatie Overlord (de landingen op D-Day in Normandië),  Operatie Blackcock (de gevechten in de Roerdriehoek) tijdens deze periode won Lance Corporal H. Harden, een verpleger van het RAMC verbonden aan 45 (RM) Commando, het Victoria Cross.  Later volgde Operatie plunder waarbij de eenheid de Weser de Rijn en later nog de Elbe overstak.


Emotioneel bezoek

Sallyanne, de kleindochter van de zus van Claude, samen met haar dochter Lucy, brachten in gezelschap van de familie Jubbega en bestuursleden van de stichting een bezoek aan het graf van Claude. De familie Jubbega uit Nederweert adopteerde het graf van Claude en en was zeer vereerd om familieleden van hem te ontmoeten en te begeleiden naar de Britse begraafplaats.

Vlaggenprotocol
Wiel Mackus vertegenwoordigde de Bond van Wapenbroeders afdeling Ospel en voerde het vlaggenprotocol uit. Bagpipers van Pipers Society Castle D’aldenghoor zorgden voor de muzikale omlijsting tijdens het voor de familie zeer emotionele bezoek.

Lest we ForgetFoto’s: Stichting Adoptiegraven Nederweert

National Army Museum