13 Nov 20121 Herdenking op Brits militair kerkhof in Nederweert.

Gepubliceerd op 13 november 2021 om 20:15


Herdenking Brits Militair kerkhof Nederweert (Foto’s/Video)

13 november 2021, 19:35 ·  

Zaterdagmiddag was er een Remembrance Day viering op de CWGC Britse oorlogsbegraafplaats te Nederweert. Jaarlijks worden er in het Verenigd Koninkrijk en in de landen van het Gemenebest op 11 november de slachtoffers herdacht van de Eerste Wereldoorlog, de ‘Great War’ en alle gesneuvelde militairen van alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien. De datum is de dag waarop in 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde.

Vanwege de zorgen omtrent corona was het een sobere herdenking. Adoptanten was gevraagd om hun bloemen niet te komen te leggen op die zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur maar op een ander tijdstip.

Herdenking Brits Militair kerkhof Nederweert

Bij de herdenking waren dit jaar alleen genodigden aanwezig om bloemen te leggen, om een rol te spelen in de ceremonie of om te zorgen voor de omlijstende muziek. Het door kunnen laten gaan van een waardige herdenking had onder deze bijzondere omstandigheden prioriteit. Vorig jaar was het namelijk een zeer sobere ceremonie. Dit jaar kon de ceremonie volledig worden gehouden maar zonder groot publiek. Volgend jaar hopen ze dat het mogelijk is om in grote getalen aanwezig te zijn.

Herdenking
Om 15.00 uur ging de voorzitter van de wapenbroeders afdeling Ospel, de heer Arie van der Lee, de ceremonie voor. De banierwacht van de Bond van Wapenbroeders afdeling Ospel, gevolgd door een groep doedelzakspelers (Pipers Society Castle Aldenghoor uit Haelen), opende de herdenking. Vervolgens werd iedereen welkom geheten, gevolgd door een woord van de voorzitter van de Stichting Adoptiegraven Nederweert, de heer Niek Hendrix.

Gebed
Na koraalmuziek (Harmonie Pro Musica uit Nederweert-Eind) werd er een overweging en gebed uitgesproken worden door Z.E.H. Pastoor Marcus Vankan. Vervolgens werd de Exhortation uitgesproken, gevolgd door een krans- en of bloemlegging. Er klonk een getuigenis van de gesneuvelde commando Medic Eric Harden VC. Deze werd afgesloten met The Last Post met aansluitend twee minuten stilte, gevolgd door de Dedication. Daarna werden de volksliederen “God save the Queen” en “Het Wilhelmus” gespeeld door harmonie Pro Musica uit Nederweert-Eind. Tot slot spraken de heer Arie van der Lee en als laatste de heer Niek Hendrix, waarna de banierwacht uittraden.

Stichting Adoptiegraven Nederweert
Dit jaar werd deze herdenking voor de laatste keer verzorgd door de Wapenbroeders afdeling Ospel. Vanaf volgend jaar zal de organisatie in zijn geheel komen te liggen bij de Stichting Adoptiegraven Nederweert, in samenwerking met de Wapenbroeders afdeling Ospel en de gemeente Nederweert.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.