Zoektocht om Britse bevrijder een gezicht te geven

Gepubliceerd op 15 februari 2021 om 21:17

In februari 2020 ging de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery van start met het vernieuwen en digitaliseren van het oude adoptanten register. Met toestemming van de Commonwealth War Graves Commission is het streven om alle graven te voorzien van een adoptant. Een van die adoptanten is Floris Hendrix (29 jaar) . Over de zoektocht naar ‘zijn’ Britse bevrijder publiceerde de Sunderland Echo in Engeland een artikel op zaterdag 6 februari 2021.

Zoektocht om Britse bevrijder

Een Sunderland-vlieger die op 19-jarige leeftijd stierf in de Tweede Wereldoorlog zal nooit worden vergeten in een kleine Nederlandse gemeenschap. De moed van sergeant Vincent Mckenzie wordt geëerd door Floris Hendrix (29) die in Holtum in Nederland woont en het graf van sergeant McKenzie heeft geadopteerd. McKenzie zou afgelopen zondag 96 zijn geworden als hij de Tweede Wereldoorlog had overleefd. Maar hij stierf op 22 juni 1944 en werd begraven op de oorlogsbegraafplaats in Nederweert.

Sgt McKenzie was een schutter in het Volunteer Reserve 44 squadron groep 5 van de Royal Airforce, en Floris heeft er zijn missie van gemaakt om voor het graf van de Britse held te zorgen. Hij verzorgt liefdevol het graf en plaatst er op Vincents verjaardag bloemen op. Maar Floris wil nog meer doen om de Wearside-man te eren en hoopt dat de lezers van Sunderland Echo kunnen helpen. Hij legt uit: “Het belangrijkste doel van mijn reis is om de gevallen helden te eren die hun jonge leven gaven voor de bevrijding van Europa. Ik wil ze leren kennen, hun verhalen vertellen, zodat ze niet vergeten worden. Ik bezoek hun graven op speciale evenementen zoals hun geboorte- / overlijdensdatum om bloemen te brengen.

Het uiteindelijke doel is om een foto te vinden om ze een gezicht te geven.”

Kan iemand meedoen aan de zoektocht van Floris? Dankzij zowel Floris als ex-WRAF Brenda Kelly die hem helpt, weten we wat informatie over Vincent en zijn familie. Vincents moeder en vader trouwden in 1916. Het waren John William McKenzie en Mary Alice Gillespie. Vincent werd geboren in Sunderland op 31 januari 1925 en hij had één zus Catherine die werd geboren in 1921. Catherine trouwde met Norman Smith en zij hadden twee zonen die ook allebei in Sunderland werden geboren. Toen Vincent in 1944 overleed, woonden zijn ouders in Southall, Middlesex.

https://www.nederweert24.nl/2021/02/15/zoektocht-om-britse-bevrijder-een-gezicht-te-geven/


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.