Herbert George Gunner

Op 15 juni 1944 landde het 6th Battalion King’s Own Scottish Borderers in Normandië om nagenoeg meteen ingezet te worden tijdens operatie Epsom, met als algemeen doel de verovering van Caen. Het bataljon zou betrokken raken bij diverse zware gevechten in Normandië en hierbij zware verliezen lijden. 

Na de uitbraak uit Normandië rukte het bataljon snel op door Noord-Frankrijk richting België. In België volgde midden september 1944 nog een zware strijd met zware verliezen bij de stad Geel en het dorp Tenaard. 

Ook bij de aanval op Best, eind september/begin oktober 1944, leed het bataljon zware verliezen. Vanaf 20 oktober 1944 nam het bataljon deel aan “Operation Pheasant” waarbij op 27 oktober 1944 Tilburg werd bevrijd.  Tijdens de festiviteiten in Tilburg op 28 oktober kreeg het bataljon echter bevel zich met spoed klaar te maken om naar de Peel te vertrekken waar de Duitsers op 27 oktober 1944 bij Ospel, Meijel, Neerkant en Liessel een tegenaanval hadden gelanceerd.  Op 3 november vond ook de eerste aanval op Meijel plaats.  

Op 5 november lukte het het 6th Battalion Royal Scots Fusiliers niet om het buurtschap Schans compleet in te nemen en na hevige gevechten en zware verliezen wordt de aanval afgebroken. Het 6th Battalion Royal Scots Fusiliers diende zelfs versterkt te worden door A-company (waar Herbert in diende) van het 6th Battalion King’s Own Scottish Borderers om een Duitse tegenaanval af te kunnen slaan. Dit was ook de dag dat Herbert George Gunner is gesneuveld.


Info Herbert George
PDF – 682,7 KB 120 downloads

Bron: Jurgen Beekers