Nutbrown Robert Lawrence Robert  diende als boordwerktuigkundige op een bommenwerper, Handley Page Halifax III (serienummer MZ763), behorende tot Group 4 van het 78th squadron, Royal Air Force Volunteer Reserve.

In de avond van 23 september 1944, om 19:02 uur (Britse tijd), vertrokken de bommenwerpers van het 78th squadron vanaf het vliegveld in Breighton om deel te nemen aan een missie tegen de Duitse stad Neuss. Aan deze missie namen in totaal 549 bommenwerpers deel waarvan er 7 niet terug zouden keren. Één ervan was de bommenwerper waar Robert met meevloog.

 

De bemanning van deze bommenwerper bestond uit:

  • Flying Officer John Stewart Richardson Swanson (Piloot);
  • Flying Officer William Thomas 'Bill' Grew (Staartschutter);
  • Sergeant Alistair Campbell (Radiotelegrafist);
  •  Sergeant Robert Lawrence Nutbrown (Boordwerktuigkundige);
  •  Flight sergeant Albert T. Barnes (Navigator);
  •  Sergeant Louis F.F.G. Robert (Bommenrichter/Neusschutter);
  • Sergeant John S. Bennet (Schutter rugkoepel).

 

Op de terugweg van de missie, rond 23:05 uur 23 september 1944, werd de bommenwerper neergescho-ten door een Duitse nachtjager welke gevlogen werd door Oberfeldwebel Wolfram Möckel.

De piloot beval zijn bemanning om het toestel te verlaten waarna hij zou proberen om een noodlanding te maken. Helaas kunnen enkel Sgt. Bennett, Sgt. Robert, F/Sgt. Barnes en Sgt. Nutbrown het toestel tijdig verlaten. De rest van de bemanning, F/O Swanson, Sgt Campbell en F/O Grew, stierven aan boord van hun toestel toen deze nabij Weert (nabij de wijk/gehucht Moesel, langs de Maaseikerweg) neerstortte.

Zij werden begraven op het Rooms-Katholieke kerkhof Molenpoort te Weert. Sgt. Bennett en Sgt. Robert kwamen met hun parachute veilig maar gewond neer in reeds bevrijd gebied. Sgt. Barnes kwam helaas neer in nog bezet gebied en werd krijgsgevangen genomen door de Duitsers.

Sgt. Nutbrown kwam echter om het leven omdat zijn parachute weigerde te openen. Hij werd nabij Nederweert gevonden. Op de plaats van de crash bevindt zich nu een monument ter nagedachtenis aan de crash en de omgekomen bemanningsleden.


Robert Lawrence Nutbrown
PDF – 1,4 MB 74 downloads